Banner
Banner
Banner
NOVI REPORTER

reporter1Ako bi neko na fudbalskoj utakmici banjalučkog FK Rekreativo iz naselja Česma povikao „Uprava napolje“, a uprava prihvatila zahtjev, na terenu bi ostao samo protivnički tim. Razlog je prilično jednostavan: uprava kluba je ujedno i cijeli tim. Tako njihovim navijačima, poznatim kao „Gromada“, ostaje skandiranje „Pivo pivo Rekreativo“ i još poneke maštovite pjesmice o muškarcima, ženama, derivatima od hmelja i igračima.

Stadion naziva „Dr Nele Karajlić“ više podsjeća na pomoćni teren sa tačno dvadeset i četiri sjedeća mjesta, zgrada u kojoj su smještene prostorije kluba odavno vapi za renoviranjem, a zidovi za krečenjem. Na štriku koji je prostrt preko cijele svlačionice suše se, već nekoliko dana, dresovi kluba slični dresovima italijanskog AC Milan. Crna i crvena boje su Rekreativa koji se takmiči u četvrtoj ligi Republike Srpske. Onoj iz koje se ne može ispasti. Uvijek su pri vrhu liste. Rijetko na čelu.

Osim što igraju u ligu za koju i veliki zaljubljenici u fudbal nisu sigurni da postoji, interesantno je da FK Rekreativo u svojim redovima ima verovatno najpoznatije navijače i obožavatelje na svijetu. Neki od njih su Lionel Mesi, Bora milutinović, Rud Gulit, Jelena Janković... i još mnogi planetarno poznati i manje poznati sportisti. Posljednji koji je pozirao sa majicom ovog kluba jedan je od najboljih rukometaša svih vremena Talant Dušebajev. Za svoje poznate „fanove“ su zahvalni ambasadoru kluba Borisu Vrhovcu Vrletu, banjalučkom fizioterapeutu na trenutnom radu u Kataru. Počasni predsjednik kluba je Nele Karajlić, čije ime i nosi stadion u Česmi.

Rukovodioci: Svaki pojedinac ovdje ima bar dve funkcije, jednu u „rukovodstvu“ i drugu na terenu. Tako je svojsvrsni portparol kluba Goran Arbutina, na primjer, predsjednik skupštine i libero tima. „Ime Rekreativo izabrali smo ne po španskom klubu, već kao odraz fizičke spremnosti, odnosno neaktivnosti. Većina nas je fizički neaktivna, pa odatle i  naziv. Ima nas debelih, mršavih, bivših sportista i zanimanja svih profila, od konobara, preko novinara do profesora i studenata“, priča Arbutina dok sklanja zaostale pivske flaše  sa stola. Iako im medijske pažnje ne manjka, ona sponzorska je deficitarna. Naime, klub se finansira iz sopstvenih sredstava, odnosno iz džepa igrača, pa se prije svake utakmice na domaćem terenu skupljaju pare za plaćanje sudija i delegata, a za gostujuće utakmice, pare za prevoz. Ako neko nema para kod sebe, male su šanse da se utakmica odigra. To se ipak još nije desilo. Za predstojeću utakmicu, kad su domaćini, treba im oko 250 konvertibilnih maraka: „Moramo platiti sudije i delegata, a to je već malo nezgodno jer neki nemaju novac. Neki od nas su studenti bez para, neki nemaju ni posao i slično, ali uspijevamo“.

Da bi dobili nove dresove, uprava, odnosno igrači i navijači u praksu su pretvorili svoj moto : „Pivo, pivo, Rekreativo“ i dobili četiri kompleta dresova. Za jedan set bilo je potrebno skupiti 20.000 čepova „nektar“ piva. Oni su skupili četiri puta toliko, odnosno 80.000 čepova. Zna to ekonom ekipe, koji je vodio računa o tome, a koji je opravdano odsutan. Njegov posao je, pričaju igrači, otprilike sve: od icrtavanja linija terena, do pranja dresova.

Zabava ali i pomaganje drugima: Kad se prije tri godine ugasio Fudbalski klub Sinđelić iz naselja Česma, zajedno s njim ugasio se jedini sadržaj na koji su mladi u ovom naselju mogli da računaju. Tada je nekoliko fudbalskih „rekreativaca“ odlučilo da osnuje novi klub koji je postao, uz banjalučki Borac, vjerovatno najpopularniji klub u regiji.

reporter2Najbliža ljuljaška za djecu tada je bila udaljena otprilike četiri kilometra. Sada se nalazi pored zgrade kluba koji e organizovao akciju izgradnje dječijeg igrališta. Odmah pored prostorija kluba „rekreativci“ su napravili tobagan, klakckalicu i sve što treba da ima jedno dječije igralište. „U suštini osnovni cilj pokretanja kluba je da spasimo jedini sadržaj za mlade u Česmi. FK Sinđelić je bio otprilike sve što postoji u ovom naselju, Od tada pokušavamo ovdje da uradimo neke dobre stvari, pored utakmica i zabave. Nedaleko je škola sa oko 160 djece koja sada imaju igralište i fudbalski klub. Mnogi od igrača nisu iz ovog naselja ali ipak pokušavaju nešto d urade ovdje“, priča Arbutina. „Nisu, nisu. Ima nas i iz Glamoča“, dobacuje u prolazu Draško Knežić, štoper ekipe. Ove riječi za sobom su povukle tek nekoliko viceva o najpoznatijim Banjalučanima, odnosno Glamočanima.

Nedavno su za pomoć Dnevnom centru u riziku i Prihvatnom centru za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju skupljali odjeću, a prije toga su već nekoliko puta zajedno sa navijačkom grupom Gromada donirali krv, nabavili fluorescentne narukvice za djecu u Česmi da bi ih vozaći prepoznali u mraku i mnogo toga još. Kažu da tek počinju.

Treće poluvrijeme: Do Arbutine sjedi Boban Kovačić, špic igrač, profesor fizičkog vaspitanja, predsjednik Nadzornog odbora kluba. Šta nadzire? „Pivo uglavnom, je li ima piva, je li hladno i slično“, šali se Boban, dok se ipred njega trideset godina star frižider oglašava traktorskim zvukom.  Goran Arbutina demantuje da su, prije dva dana, izgubili utakmicu od djevojaka iz ŽFK Banja Luka: „Čista laž, pobijedili smo cure sa 2:0“. Pobjeda je ostavila posljedice, pa je od nedavne utakmice protiv „slabijeg pola“ Boban povrijeđen. „Ma ništa strašno, samo danas neću moći trenirati u potpunosti“, priča Boban dok popravlja svoj dres sa imenom Brazilca Kake. „Ma povrijedio prepone, al' smo pobijedili“, dobacuje Arbutina. Boban je karijeru fudbalera, kažu njegovi saigrači, počeo kao veoma mlad. Sa 21 godinom života. Do tada je igrao košarku, ali saja je fudbal njegov sport. Bar kada ne igra protiv djevojaka, i sanira povredu prepona.

Dio takmičenja kojim se posebno raduju i igrači i navijači poznato je ovdje kao treće poluvrijeme. Ono se dešava nakon utakmice, bez obzira na rezultat. Tada se uz upitne količine piva i hrane često skupi više navijača nego na samoj utakmici. Baš u tom poluvremenu osmišljena je i prva navijačka pjesma „Pivo, pivo, Rekreativo“ koja je kasnije postala slogan. „Najvažnije je druženje. Mi nismo opterećeni rezultatom, ali treće poluvrijeme je nešto što se mora ispoštovati.. I za to, naravno, skupljamo pare između sebe. Isplati se, jer dođe mnogo ludi i atmosfera bude sjajna“, kaže Arbutina.

Djevojke: Usljed nesporazuma sa nekadašnjim trenerom, djevojke fudbalerke poznate iz ranijih priča „Novog Reportera“ dočekale su nas pred zgradom ovog kluba. Samo one više nisu igračice Borca, već su osnovali novi klub ŽFK Banja Luka. Danas za trening na raspolaganju imaju pola terena. Da drugoj polovini su muškarci.

reporter3Od izvjesnog „profesora“ iz Česme dobile su novu loptu. Osmu po redu. Vjerovatno najveći fan ovog kluba, pokazuje na djevojke koje su na sebe tek navukle dresove, kopačke i štucne. „Pogledajte ih, kako divno izgledaju. Sve su u dresovima, a nijedna niej izgubila ništa na svojoj ženstvenosti“, priča on ne skidajući pogled s njih. Slađana Ćebedžija, nekadašnji kapiten ŽFK Borac tužno priča da su iz kluba morale otići. „I evo nas sad, kao da nikad nismo ni postojale.Borimo se iz početka.Ali uspjećemo“.

Najstarija igračica ima 26 godina i raspoložena je, kaže, za „slikanje“, pa za razliku od ostalih koje stidljivo stoje pred fotoaparatom ona popravlja kosu i pozira. Njihov trener Nenad Dimitrić kaže da je prvi put trener ženskog kluba ali da se rado odazvao pozivu djevojaka. Iako postoje tek tri mjeseca već su počele dobijati utakmice, a neke moraju da propuste pošto su im problem, naravno, finansije. „Sad nam treba 300 maraka da odemo na gostovanje u Travnik, ali još uvijek nemamo te pare. Vidjećemo, imamo još nekoliko dana“. One igraju u Prvoj ligi RS, prosto jer toliko ženskih fudbalskih liga i postoji. Odlaze na trening, Na svoju polovinu.

Na drugoj strani su „rekreativci“. Trče, bore se psuju. Rade sve što jedan tim treba da radi. Djevojke igraju svoje. Uvježbane kombinacije fudbalerki izazivaju dosta pažnje, prosto jer su izgrađene akcije. „Gledajte tamo i radite što i one“, kaže jedan od zamjenika –zamjenik trenera. Glavni trener, koji nosi tu titulu jer neko mora da preda spisak igrača prije utakmice, peče rakiju na selu. Njegov zamjenik dolazi deset minuta prije kraja treninga, na motoru. Skida kacigu i sjeda u „ložu“. „Ma šta im imam govoriti ja kako da igraju, evo igraju k'o podmazani. Ponavljajte šta one rade“, dobacuje.

Još jedan od aktivnih igrača je zbog povrede na tribinama. I on je, kao i Boban, igrao protiv djevojaka, a završio sa povredom zgloba. Zoran Arbutina. Vezni igrač i sekretar kluba. „Da, ja sam rijetki mozak u ekipi“, govori on povlačeći kačket nadolje. Do njega sjedi djevojka koja prati većinu utakmica kluba. „Nemoj mi u cipelama po terenu, sjeba ga“, dobacuje jedan od rekreativaca, dok se ostali smiju, vjerovatno jer malo šta na njemu odaje utisak glavnog stadiona osim „svečanih“ tribina koje su nekad ugošćavale pozadine funkcionera, a danas su jedina sjedišta na stadionu. Samoproklamovana VIP tribina sa 24 mjesta smještena iza gola nekad je bila svečana loža banjalučkog Borca koju su usljed renoviranja stadiona zamijenili novom. U Česmi je to jedina tribina, bez obzira na to kako je zvali.

Suzana je jedna od troje posmatrača na „tribinama“. „Ovo mi izgleda super, drugarica mi je počekla igrati ovdje, pa sam došla nju da gledam. Ja sam nekad igrala košarku, a već duže vrijeme sam povrijeđena. Mogu reći da stvarno nisu loše, iako igraju relativno kratko“, kaže Suzana. Do nje sjedi Željko. I on je došao da gleda svoju drugaricu. „U redu mi je ovdje sve. Super, treba nešto takvo ovom gradu“.

Jedan od igrača dobio je godinu dana suspenzije, zbog prigovora sudiji i pomalo psovanja. Do danas je pet mjeseci suspenzije prošlo ali on stalno protestuje. I na treningu. „Alo majstore, opet ćeš dobiti suspenziju“, viču iz „rukovodstva“ nakon njegovog požrtvovanog starta na saigraču. Na treningu. FK Rekreativo trenutno je u velikim pripremama. Uskoro će u svojim prostorijama otvoriti „Rekreativo kuću slavnih“, a specijalni gost na svečanosti trebalo bi da bude, ni manje ni više, nego veliki Bora Milutinović.

(Irena Knežević – Novi Reporter)

 
Serbian (Latin)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Blic.net
Izvori
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner