Baner
Baner
Baner
FRONTAL

Пише: Жељко Свитлица

17.09.2010.

Бањолучко насеље Чесма се уклапа у слику о сличним дијеловима града и околине, који су се највише изградили и населили у периоду након рата.

 

Дјелуј локално! Има неких који то стварно чине.


 

То значи неколико ствари. Насеље нема канализацију;има веома малу школу па дјеца од петог разреда путују у Борик и Лазарево; има нову цркву; проблеми са водом се још увијек рјешавају; саобраћајнице нису условне и потенцијално су опасне за пјешаке; има стално обећање да ће добити нови, прави мост, са двије траке.

Међутим, Чесма има један од популаранијих спортских колектива у Бањој Луци и шире, а сигурно најпознатији клуб Четврте, и свих нижих лига Републике Српске. Чланске карте фудбалског клуба Рекративо имају: Неле Карајлић, Емир Кустурица, Никола Карабатић, Бора Милутиновић, а од јуче и Роналд Де Бур, славни белгијски фудбалер. По овом првом се зове стадион у Чесми.

Једини тобогани у насељу

Управо код тог стадиона данас је отворено дјечије игралиште, једини објекат са садржајима за дјецу у овом насељу од неколико хиљада становника.

Момци из поменутог фудбалског клуба су прије три мјесеца покренули иницијативу да Чесма добије дјечије игралиште. Та иницијатива није остала само слово на папиру, већ је значила улагање времена, труда, рада, новца и љубави да се најмлађим суграђанима омогући простор гдје ће се играти.

- У насељу се посљедњих година повећео број становника, а то није пратио развој инфраструктуре и других садржаја а дјеца нису имала апсолутно ни један садржај. Између осталог, циљ нам је био да, с обзиром да је игралиште поред стадиона, привучемо дјецу спортским садржајима, јер наша школа фудбала већ има 50 чланова, те да их тако склонимо са улице – рекао је Горан Арбутина, предсједник Скупштине ФК Рекративо, који је један од иницијатора идеје.

Један велики тобоган, један мали, једна љуљашка, једна окретаљка, једна клупа испод велике крошње су све довољни разлози да дјеца и њихови родитељи дођу и проведу вријеме овдје. Акцију је покренуо клуб и све заслуге за лијеп гест према дјеци ваља приписати њима.

- Акцију смо покренули ми из клуба, али ја се морам захвалити и осталима. Министарство породице, омладине и спорта нам је донирало 5.000 КМ, што није било довољно, а остатак су обезбједили чланови клуба и што је веома лијепо, мјештани насеља својим донацијама, које смо ми прикупљали - каже Арбутина.

Све се може

Рекреативо све више прераста у неки вид локалне организације, којој је фудбалски  клуб само једна секција. Подсјетимо да су  чланови овог клуба, раније ове године, дјеци дијелили прслукеза лакше препознавање у саобраћају, а планирају наставити свој хуманитарни рад. У сарадњи са музичким саставом ,,Важно обавјештење'', настала је идеја да се у згради, гдје су просторије клуба, направи омладински центар са свим припадајућим садржајима - интерент везом, простором за радионице и образовање.

Док то дочекамо, вријеме је да се на овај риједак примјер организовања младих у градским мјесним заједницама угледају и други. У Чесми се виде резултати и они су доказ да људи, ако се удруже и организују, могу сами пуно тога ријешити.

Свечаном отварању игралишта је присуствовао и Министар за породицу омладину и спорт, Проко Драгосављевић, који је обећао да ће и даље помагати, што ће рећи – можда се нада новом мандату.

Ово насеље има много неријешених основних проблема. Понекад дјелује да органи мјесних заједница постоје само ради реда и да ништа не раде. По инерцији, већ устаљеној у држави, овдје се обећавало и градило и асфалтирало само прије избора. Када би омладина организовано покушала да јаче утиче на ,,локалне институције'', и да се сама инфилтрира у исте, направиле би се и веће ствари од игралишта за малу дјецу.

До тад, савјет свим младима у Бањој Луци: Преписујте од Рекратива. Савјет Рекративу је да име клуба потписују како је овдје, латинични имењак већ постоји у шпанској Хуелви, ако је Синђелић већ морао бити заборављен.

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
Serbian (Latin)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Blic.net
Izvori
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner