Baner
Baner
Baner
DEPO
Subota | 28.11.2009
Nele Karajlić postao je počasni predsjednik banjalučkog fudbalskog kluba "Rekreativo" čiji stadion nosi njegovo ime. Uoči banjalučkog koncerta, koji će simbolično 29. novembra u 20 časova, zajedno sa Emirom Kusturicom i "No smoking orchestrom" održati u dvorani "Borik", Nele je posjetio banjalučki fudbalski klub i preuzeo počasnu plaketu ambasadora ovog kluba u svijetu, te dres sa njegovim imenom i simboličnim brojem 10. Svečana plaketa počasnog ambasadora ovog kluba u svijetu dodijeljena je i Emiru Kusturici, a Nele mu je planira uručiti tokom banjalučkog koncerta. Ovom prilikom Nele nam je ispričao kada će nastupiti u Sarajevu, u kakvim je odnosima sa Sejom Sexsonom, te kako danas gleda na stvaralaštvo "Zabranjenog pušenja".

Pripremila: Tanja GATARIĆ


Nele KarajlićU banjalučkom naselju "Česma" mnogobrojni navijači "Rekreativa"dočekali su počasnog predsjednika kluba Dr. Neleta Karajlića. Pozdravili su ga pjesmom "Dobro nam došao predsjedniče", a Nele je oduševljeno odgovorio: - Samo da znate ukoliko budete igrali protiv 'Želje', ja ću biti na suprotnoj strani. 

Prema riječima Neleta bend "No smoking orchestra" je manje više i krenuo iz Banja Luke: - Do ovog mi je mnogo stalo i bio sam oduševljen kada sam čuo da treba stadion da se zove po mom imenu. Sve je ovo jedna vrsta ozbiljne konceptualne umjetnosti i vi ste više umjetnici nego sportisti. I mnogo mi je drago da imamo ovoliki broj navijača. Ideja da se radi na bifeu u okviru stadiona je najbolja koju imamo. A malo pomalo doći će i Liga šampiona - obratio se Nele navijačima. On je dodao da je prije neki dan u Emirovom etno selu otvoreno obdanište koje se zove "Dr. Nele Karajlić".

- Danas već imam stadion, tako da se bojim da postajem previše popularan za ove aktuelne političare, mogu me otjerati, ali kad zaključim jedino smo Tito i ja dobili za života imena određenih institucija. Hvala Bogu pa je na moje ime stadion i obdanište, a to je ono što najviše volim djecu i fudbal - kaže Nele.

S obzirom da je u Beogradu prije godinu dana na isti datum 29. novembar održan njihov koncert, pitali smo ga zašto su odabrali baš taj datum i za koncert u Banjaluci.

  
O nastupu u Sarajevu:
"Pa evo otkrio sam tajnu na koji sam način došao ovdje i ko nam je dao pare. Pa ne može drugčije da se organizuje jedan ovakav koncert. Vani je to mnogo lakše, jer ulaznica košta mnoge više. Ovdje bez podrške ne možemo, a ne vjerujem da će Vlada u FBiH dati toliko para za nas. Jesam li realan? - objašnjava Nele i na pitanje da li smatra da on ne treba sarajevskoj publici odgovara: -  Nisam ja rekao da ne trebam sarajevskoj publici, samo sam vam objasnio kako sam došao u Banjaluku.
- 29. novembar je izabran ponovo kao asocijacija na jednu našu staru pjesmu, ali kao i u slučaju  beogradskog koncerta, nije akcenat naravno na tom datumu. Naša istorija je takva da koji god da smo datum uzeli bio bi ili neki praznik ili neki svetac, tako da smo se i ovaj put odlučili za 29. novembar, jer nam je bio prazan kraj novembra i zbog toga smo imali vremena da uradimo koncert u Banjaluci baš na taj dan - kaže Nele.

S obzirom da je po medijima konstantno aktuelna priča o "Zabranjenom pušenju" nekad i sad, Nele priča i u kakvim je odnosima sa Sejom Sexonom: - Nedavno sam se čuo sa Sejom imamo par nekih naših starih stvari da riješimo, ne konfliktnih, nego neka dokumentacija koja se vodi oko naših pjesama. Trebali smo se čak i naći prije neki dan, ali ja nisam bio u Beogradu, a on je došao. I sa Đurom sam bio sinoć i malo je falilo da ga povedem u Banjaluku, ali snima film za neku američku produkciju i da je koncert bio dan ranije kaže da bi mogao da stigne. Tako da smo svi u kontaku, čujemo se. Malo smo se svi udebljali, ali sve ostalo je uredu - priča Nele i dodaje da je gledao i "Nadrealiti show" i slušao Sejine pjesme.

- To je ono što su oni radili uvijek u životu i kad slušate Sejine pjesme i ovo što mi radimo, onda vam je jasno zašto mi više nismo zajedno, jer je to drugi koncept, druga priča. Isto tako i "Nadrealiti show" me podsjetio na mladost i zato mi je drago što sam imao priliku da to gledam. Ali isto tako da sam ja to radio ne bi radio tako nego malo drugačije. Mi smo oduvijek bili svi vrlo jake individue i svako od nas je bio autor nečega, da li pjesama, skečeva ili tekstova. I potpuno je bilo logično da nakon 10 godina nekog zajedničkog rada u "Nadrealistima" "Zabranjenom pušenju" dođe do razmimoilaženja u tom nekom kreativnom smislu - kaže Nele.

"Klub "Rekreativo" osnovan je prije par mjeseci. Grupa entuzijasta bivšeg kluba "Sinđelić" nije dozvolila da se jedini sportski kolektiv u naselju ugasi i skupila je sredstva, te osnovala novi klub "Rekreativo". S obzirom da smo svi mi odrasli na muzici dr. Neleta Karajlića, motiv nam je bio druženje, a ne neki bombastični sportski rezultati. Prepoznali smo se u onim stihovima "Igramo za raju, zanemarujemo taktiku", tako da je sasvim logično došao taj naziv stadiona "Dr. Nele Karajlić", koji koristimo već duže vrijeme, a iskoristili smo ovaj koncert u Banjaluci, da ozvaničimo ovu inicijativu", potpredsjednik "Rekreativa", Goran Arbutina

Prema njegovim riječima mala je tajna da se već u zadnjoj seriji "Nadrealista" vidjelo da to više nije ona jedinstvena grupa ludaka, već da su to pojedinci. 

- U toj seriji više nije bilo niŠibija, ni Dade Đihana niOgija, koji danas radi saZenom, a ni Đuro se nije često pojavljivao, tako da se već tu vidjelo da stvari idu u pravcu tog nekog razdvajanja. Sejo i ja smo završili priču o "Zabranjenom pušenju" nekih godinu dana prije nego što je počeo rat tako da je svaka priča o tome da nas je razdvojio rat netačna - ističe Nele i dodaje da nije dobio ponudu da radi "Nadreality show", ali da to nije bilo ni potrebno.

- Njihov koncept je potpuno drugačije od onog kako ja razmišljam i u tom smislu bih im bio samo višak. Isto tako je i za Seju, ja zaista ne bih mogao više da sviram s njim, jer smo se razišli u nekoj koncepciji, tako da je svaki poziv na zajednički rad besmislen i sa njihove strane, jer im ja ne trebam, a s druge strane ja nemam šta tu da doprinesem, a pravo da vam kažem ni oni meni - smatra Nele.

Nele Karajlić jedan je od rijetkih koji se dugo vremena uspio oduprijeti modernoj tehnologiji i mobilnim telefonima, ipak, kaže da je morao pokleknuti.

- Mislim da sam i ja propao kao čovjek. Na kraju sam morao i ja pristati na mobilni telefon. Dugo sam se držao, ono 'heroj u raji'. Međutim, česta putovanja, stalne frke kad dolazi avion, kad slećemo, uzlećemo... I kada sam na jednom aerodromu zaostao i nisam znao na koji 'gate' treba da uđem, shvatio sam da mi je potreban mobilni telefon da preživim. Ali kao i svi normalni ljudi pokušavam da ga koristim samo za ono za što mi najviše treba, a to je da nazovem ženu i kažem da podgrije sarmu - objašnjava Nele. 

Za kraj nam je ispričao jednu anegdotu, koja je vezana za budućnost: - Imam druga u Moskvi koji kad god dođe u Beograd, kad vidi naše djevojke kaže: 'Grad koji ima ovakvu mladost ne treba da brine za svoju budućnost', a isto to vidim i ovdje u Banjaluci.
(DEPO)

 

 

Nele Karajlić
Nele Karajlić
Nele Karajlić
Nele Karajlić
Nele Karajlić
Nele Karajlić

 

 


Komentari (1)Add Comment
0
...
napisao eduard, March 07, 2013
nele,ti si jedan obični šupak.kakva banja luka,kakvi bakrači

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
Serbian (Latin)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Blic.net
Izvori
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner