Baner
Baner
Baner
SPORT

Iako su prvi rođendan proslavili pre nešto više od dva meseca, o njima se već nadaleko čulo. Fudbalski klub Rekreativo iz banjalučkog naselja Česma za kratko vreme postojanja okupio je zvezde svetskog sporta i postao jedinstveni klub koji u isto vreme propagira druženje, zabavu i humanitarni rad.

sport-clanakPočasni predsednik je Nele Karajlić, ambasador kluba Emir Kusturica, a članske karte imanju ni manje ni više nego: Bora Milutinović, Leo Mesi, Žuninjo, Nikola Karabatić, Rud Gulit, Ronald de Bur, a tu je i za sada jedina dama – Jelena janković...

"Sve je počelo spontano. Kada je ugašen FK Sinđelić iz Česme zbog finansijske situacije, nas nekoliko rekreativaca odlučili smo da iz vlastitih džepova registrujemo klub, damo mu ime Rekreativo i formiramo Upravu koja je sastavljena od igrača. Mnogi su nas shvatili neozbiljno, neki to smatraju i danas, ali mi idemo svojim putem... Uspeli smo da spojimo fudbal, zabavu i druženje", objašnjava predsednik skupštine i prvotimac Rekreativa Goran Arbutina.

Za nešto više od godinu dana postojanja, članovi ovog četvrtoligaša, organizovali su nekoliko humanitarnih akcija, ali se neće zaustaviti na tome.

"Nismo opterećeni rezultatom u ligi, ali dobro guramo. Imamo solidnu ekiou koju krasi zajedništvo. Bez obzira što nemamo nikakav izvor finansiranja i dajemo svoj novac za egzistenciju kluba, posvetili smo se humanitarnom radu. Krenuli smo sa donacijom fluorescentnih trakica klincima iz lokalne osnovne škole, a potom smo uz pomoć Ministarstva porodice, omladine i sporta RS napravili dečije igralište vredno nekoliko hiljada evra. Posljednja akcija bila je dobrovoljno darivanje krvi na šta smo posebno ponosni. Planiramo da u Česmi izgradimo Omladinski centar u kome će se okupljati mladi ljudi, gde će postojati sadržaji koje imaju slične organizacije".

Rekreativo okuplja razne profile ljudi, a sve odluke donose se posle utakmice uz gajbu piva.

"Kod nas dolaze ljudi raznih profesija: konobari, novinari, studenti, profesori, padobranci... Od kada smo krenuli sa radom, sastanke uvek održavamo posle utakmice u tzv. Trećem poluvremenu. Uz hladno pivo rađaju se ideje, koje veoma brzo pretvaramo u dela. Naša navijačka grupa se zove Gromada, a slogan nam je Pivo Pivo Rekreativo. Kod nas se ne čuje Uprava napolje i slično".

Stadion Rekreativa nosi ime „Dr Nele Karajlić“, koji je i počasni predsednik.

"Upravo na jednom od 'trećih poluvremena' doneli smo odluku da ime stadiona damo po 'najvećem misliocu' bivše Jugoslavije Dr Neletu Karajliću. Kontaktirali smo ga i bez mnogo razmišljanja Nele je oduševljeno prihvatio naš predlog. U stalnom smo kontaktu sa počasnim predsednikom, na otvaranju stadiona bio ej naš gost i tom prilikom izneo plan za budućnost: renoviranje klupskog bifea, a zatim osvajanje Lige šampiona".

Postoji ideja da se na proleće otvori „kuća slavnih“, a pripreme za tu svečanost odavno su počele.

"Dolazak u Banjaluku potvrdio je slavni Bora Milutinović, a ugostićemo još nekoliko imena iz naše kuće slavnih. Takođe postoji ideja da na jednoj utakmici na klupi bude upravo Milutinović što bi sigurno bio svojevrsni spektakl".

Nedavno je osnovan i Fan klub Rekreativo u Novom Sadu.

"Imamo sve više poziva sa raznih strana, pogotovo iz Srbije jer ljudima se jednostavno dopada ono što radimo", zaključio je Arbutina.

BORIS VRHOVAC "AMBASADOR" U KATARU

Boris Vrhovac, fizioterapeut, kolekcionar i „skaut“ Rekreativa iz Banjaluke najveći je „krivac“ što su članovi ovog kluba svetske zvezde. Vrhovac, koji živi i radi u Kataru, u svojoj bogatoj kolekciji ima potpisano više od 800 dresova Zidana, Kaniđe, Gvardiole, Federera, Nadala, Dražena Petrovića, Divca, Bokšića, Pelea, Paspalja, Balića, Gulita, Desaija...

(D. Curać, „Sport“, 22.12.2010.)

Komentari (0)Add Comment

Napišite komentar

security code
Upišite prikazane znakove


busy
 
Serbian (Latin)Deutsch (DE-CH-AT)English (United Kingdom)
Blic.net
Izvori
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner